HELD OP
SOKKEN

Simone

“Ik wil dat bewoners elke dag een glimlach op hun gezicht hebben”

Hoe is het om te werken bij Lievegoed? Simone (26) is bijna zes jaar begeleider op locatie Lucia. Ze werkt met ‘dementerende’ ouderen met een verstandelijke beperking.

Het verschilt een beetje hoe de dag eruit ziet. Ik heb veel avonddiensten of slaapdiensten. Om 16.00 uur komen de bewoners thuis. Ik drink een kopje thee met ze, zorg voor fruit en ben er om gezellig te kletsen. Vervolgens help ik de bewoners die aan de beurt zijn om te douchen. Andere bewoners kunnen zich vast gaan omkleden. Dan is het tijd voor de nodige medicatie en het avondeten. Tussendoor doe ik de was en afwas, het is echt een gezellig huishouden. Ik ben daarnaast Persoonlijk Begeleider van vier bewoners. Voor hen regel ik de zorgplannen en zorg voor de reguliere zorg die ze nodig hebben.

Goede verhalen

Zes jaar geleden ben ik als invaller binnengekomen bij Lievegoed. Na een half jaar kwamen er uren vrij op Lucia, sindsdien werk ik op deze groep. Tijdens mijn eindstage bij een andere organisatie hoorde ik over Lievegoed. Mijn toenmalige stagebegeleider had hier gewerkt en ik hoorde veel goede verhalen. Toen ik klaar was met mijn opleiding, ben ik bij Lievegoed gaan praten. Het bleek echt iets voor mij! Lievegoed is een hele fijne werkplek met veel vrijheid.

Huiselijke sfeer

Wat ik mooi vind, is dat het hier heel huiselijk is. Het voelt helemaal niet als grote instelling. Dat ligt echt in het antroposofische. Het huis voelt heel warm, door de inrichting en het kleurgebruik. Geen kale gangen, maar echt met zorg aangekleed. We staan altijd met twee of drie Begeleiders op de groep, zodat je niet met portofoons rond hoeft te rennen. En een uniform is niet verplicht. Ik denk dat dat voor bewoners veel uitmaakt, dat maakt het huiselijk.

Opkomen voor bewoners

Je merkt dat iedereen hier het werk doet uit liefde. Voor de bewoners én het werk. En af en toe is er ook wat lef nodig. Dat zit er voor mij in dat ik opkom voor de belangen van bewoners. Zodat ik kan zorgen voor kwaliteitszorg die aansluit bij de wensen en behoeften van bewoners. Zelf kunnen ze dat vaak niet goed kenbaar maken. Door te observeren, leer je wat mensen nodig hebben. We krijgen de ruimte om daadwerkelijk voor ze te zorgen. Maar ook om onszelf te ontwikkelen, zodat we er nog beter kunnen zijn voor bewoners.

Goede voeding

Onze antroposofische visie voel je aan alles. Maar ‘wollig’ is het hier zeker niet. Mensen mogen gewoon tv kijken en zitten echt niet op houten blokken. We werken wel met de jaarfeesten en er wordt gekookt vanuit antroposofisch oogpunt. We kiezen voor maaltijden die goed voor je zijn, waardoor je ook echt gevoed wordt. We willen dat mensen in hun kracht staan. Zowel bewoners als collega’s. Eigenlijk doen we hier wat je in je eigen leven ook doet: goed zijn voor anderen en jezelf. Dat vind ik echt belangrijk: mijn werk is mijn passie. Ik wil dat we kwaliteit leveren. Zorgen dat bewoners elke dag opstaan of gaan slapen met een glimlach. Iedere werkdag is een leuke dag.