HELD OP

SOKKEN

Emma

“Ik noem mezelf geen antroposoof, maar ik voel me hier wel heel erg thuis.”

Hoe is het om te werken bij Lievegoed? Emma (26) werkt als persoonlijk begeleider op locatie Lievegoed de Joriskring. Ze werkt daar met de doelgroep Kind & Jeugd.

Als persoonlijk begeleider werk ik samen met de gedragsdeskundigen in alles rondom de kinderen op groep Rafaël. Op de groep komen kinderen in de leeftijd tussen de vijf en vijftien, veel van hen zitten in het autismespectrum, hebben een ontwikkelingsachterstand of een prikkelverwerkingsstoornis. Naast dat ik de kinderen begeleid, ben ik betrokken bij alle zorgplanbesprekingen. Maar ook bij de evaluatiegesprekken met ouders, gedragsdeskundigen en de teamleider.

Zorgzaam ingesteld

Vijf jaar geleden ging ik stagelopen bij Lievegoed. Inhoudelijk had ik met deze tak van zorg nog geen kennis gemaakt. Uiteindelijk ben ik blijven hangen omdat ik het werk zo ontzettend uitdagend vind. Elk kind is anders. Er valt altijd wel iets te bereiken. Ik ben erg zorgzaam ingesteld, dit werk sluit dus goed aan bij mijn persoonlijkheid. Ik werk op de structuurgroep. Dat is een kleine groep met kinderen met specifieke gedragsproblemen. We geven hier onderwijs op een andere manier dan op reguliere scholen. En zorgen we, zoals de naam zegt, voor veel structuur.

Zintuigen en beweging

We beginnen elke dag in de kring met een zintuigverhaal. Per seizoen vertellen we wat er speelt. Denk aan Sinterklaas, de lente of advent. De verhalen worden ondersteund met liedjes en sensomotorische materialen. Daarna gaan ze aan de slag met een ontwikkelingstaak, zoals kleuren sorteren of insteekwerkjes. Ook bewegen we veel met de kinderen. Tijdens gym wordt er geklommen, op de glijbaan gespeeld en twee keer per dag wordt er gewandeld, in het park of in de natuur. Verder zijn we veel in de tuin, maken we muziek en volgen de kinderen hun individuele therapie.

Waardering

Hoewel ik mezelf geen antroposoof zou noemen, voel ik me wel heel erg thuis hier. Ik zie zeker de meerwaarde van natuurlijke en houten materialen en het meegaan met de seizoenen. Ik voel me hier erg gewaardeerd. De teamleider en gedragsdeskundigen laten regelmatig weten hoe blij ze met me zijn. Sowieso spreken we als team veel naar elkaar uit. Of we nu iets van elkaar nodig hebben of elkaar een compliment willen geven. We doen het écht samen. Met dit werk is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en je grenzen aan te geven. Binnen ons team is daar alle ruimte voor.

Stevig in je schoenen

Naast de waardering van collega’s onderling, is er veel liefde voor de kinderen. Zonder dat zorgzame en liefdevolle, red je het niet in dit vak. Al is er wel een flinke dosis lef nodig: het is soms best zwaar werk en sommige kinderen vertonen wel eens onverstaanbaar gedrag. Je moet dus stevig in je schoenen staan en voor jezelf op kunnen komen. Maar uiteindelijk draait het om die liefde voor de kinderen. Hoewel ik geen idee had waar ik aan begon met mijn stage, zit ik hier echt helemaal op mijn plek!